Workshop Piano Biënnale

Via Stichting In de Knop hebben componist Anne-Maartje Lemereis en ik workshops componeren mogen geven voor de Piano Biënnale.

Voor dit project heb ik een compositieworkshop ontworpen waarbij leerlingen met modules werken om composities te bouwen. In deze workshop voor basisscholen (groepen 5-8) kwamen de leerlingen in aanraking met nieuwe muziek en compositietechnieken; doormiddel van een systeem met modulebladen kregen de leerlingen inzicht in hoe het systeem werkte en konden zij volgordes leggen.
Op de modulebladen zijn grafische weergaves te zien van de noten die er klinken. De modulebladen zijn gekoppeld aan corresponderende muzieknotatie-sjablonen zodat de gemaakte grafische composities direct omgezet kunnen worden naar notenschrift dat in de klas gespeeld werd op de piano. Hierdoor kregen leerlingen inzicht in het notenschrift en zagen zij de directe koppeling tussen de bladen die zij hadden gelegd, de vertaling naar het notenschrift en de verklanking hiervan.
Na het omzetten van de bladen naar muzikale patronen konden de leerlingen de compositie verder vormgeven en voorzien van melodieën gemaakt van noten die uit hun naam komen.

24 klassen hebben zo een compositie voor piano solo kunnen schrijven. Alle composities werden in de klas voorgespeeld en gefinetuned totdat de groep tevreden was. De stukken zijn tijdens twee schoolconcerten in Nijmegen en Arnhem uitgevoerd door pianisten Lestari Scholtes en Christiaan Kuyvenhoven.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *