educatie/education

Naast zijn werk als componist is Remy werkzaam als compositiedocent, curator, programmamaker en workshopleider. Naast het geven van privélessen ontwerpt en organiseert hij educatieve projecten voor (muziek)scholen, conservatoria, festivals en organisaties.

Korte documentaire van Frank van Osch
over het educatietraject rondom het Bosch Requiem van November Music

Remy is werkzaam als educatie coördinator voor festival November Music, het 10 daagse festival voor nieuwe muziek in ‘s-Hertogenbosch.
Voor het festival organiseert Remy educatieve projecten voor kinderen, studenten en volwassenen en programmeert hij de kinder en jeugdvoorstellingen.

Naast de activiteiten en workshops tijdens het festival organiseert hij in aanloop naar het festival een serie lezingen over de verschillende stromingen binnen de hedendaagse klassieke muziek en geeft hij vanuit het festival lessen en workshops over nieuwe muziek bij scholen in de regio ‘s-Hertogenbosch.
Één van de jaarlijks terugkerende projecten is ‘Compose-it’ waarbij kinderen van 8-18 jaar een nieuw werk schrijven voor een ensemble of muzikant die op het festival komt spelen; deze nieuwe werken gaan natuurlijk in premiere tijdens het festival.

Voor Oranjewoud Festival werkt Remy als programmeur van de Family Zone, het programmaonderdeel met activiteiten, workshops en concerten voor kinderen. Sinds 2023 organiseert hij educatieve projecten voor festival Birds of Paradise.

Om zijn ideeën over componeren, improviseren en educatie te verspreiden geeft Remy gastlessen aan conservatoria in binnen en buitenland. In deze lessen laat hij studenten kennis maken met verschillende methodes van componeren en improviseren en hoe de studenten deze technieken in kunnen zetten in hun eigen praktijk; hetzij op het podium of in hun eigen lespraktijk.

Samen met componist Anne-Maartje Lemereis is Remy artistiek leider van Stichting In de Knop. Deze stichting zet zich er voor in om componeren een vast onderdeel te laten zijn van alle muzikale opvoedingen.