re;feel EP

Tijdens de eerste lockdowns van de coronapandemie schreef Remy uit eigen beweging een collectie stukken. Zonder zicht op een uitvoering of specifieke spelers in gedachte lag er op gegeven moment een collectie composities; nadat de muziek enkele maanden op de plank had gelegen heeft Remy de hulp ingeschakeld van bevriende musici om de muziek op te nemen.

Omdat samenkomen in groepen nog steeds lastig was viel de keuze op het los opnemen van alle sporen; Remy ging bij de muzikanten langs of sprak af in een oefenruimte om ieders partijen los van elkaar op te nemen. Om het gebrek aan hoorbare interactie tussen de spelers op te lossen besloot Remy om de stukken niet te mixen zoals ze zijn, maar om er remixes mee te maken. Dit resulteerde in de EP RE;FEEL, die een opmaat vormt voor het album dat hij in 2022 maakte met ensemble Kluster5.

/// ENG:

In the spring of 2020 composer Remy Alexander made a series of tape-loop inspired pieces with just the guitar. Coming from a background of producing ‘electronic music’, the composer found himself inspired by using effects on a live instrument and processing this in a ‘production-like-way’, he decided to shift the focus from a solo instrument to an ensemble.

These pieces were written as ‘concert compositions’ and the parts were recorded in different sessions for each of the individual players. This way of recording made it impossible to get an ensemble sound in the mix; but it opened the opportunity for making ‘remixes’ with the material of the original compositions. The resulting pieces are bundled in this EP. Given the striking name ‘re;feel’ to refer to the practice of remixing and getting back to ones (musical) roots.

All contributing instrumentalists are friends.

Flute: Carlos Añez
Saxophones: Tom Sanderman, Nuno Silva
Violins: Marthe Lasthuis, Claire Adams
Cello: Diederik Smulders
Double Bass: Laura Nygren
Percussion: Pedro Paixao
Drums: Frank Wintermans
Guitars/synths/piano: Remy Alexander


Geplaatst

in

door

Tags: